Tradycja

Piekarnia i Cukiernia Złoty Kłos z tradycjami wypieku od 1989 roku wytwarza pieczywo i ciasta dzięki autentycznej pasji tworzenia i rzetelnemu podejściu do fachu piekarskiego całej rodziny.
Główny współtwórca i założyciel piekarni naukę zawodu piekarskiego rozpoczął zaraz po wojnie w 1949 roku u mistrza piekarnictwa w Gdowie. Tam przepracował 6 lat ręcznie wyrabiając ciasto, które wypiekał w piecu opalanym drewnem. Następnie pracował w dwóch krakowskich piekarniach. W 1958 roku trafił do Dobczyc, podjął pracę w piekarni Gminnej Spółdzielni "Sch" gdzie przeszedł wszystkie szczeble rozwoju zawodowego, poczynając od brygadzisty, a kończąc na uprawnieniach mistrza piekarnictwa zdobytych w 1973 roku. W Dobczycach osiedlił się, a po przepracowaniu 30 lat w GS-owskiej piekarni, odszedł i razem z zięciem założył własną piekarnię. Zamiłowanie do piekarskiego fachu przekazał dwu synom, którzy w piekarni są głównymi technologami odpowiedzialnymi za całokształt produkcji.
W Złotym Kłosie opieramy się na starodawnych recepturach polskich chlebów i ciast , aby w zgodzie z naszymi założeniami przyczyniać się do kultywowania staropolskich tradycji piekarniczych i cukierniczych. Naszą dewizą jest dbanie o to co polskie, smaczne i niepowtarzalne.



Pieczywo tradycyjne wiejskie

Cechą charakterystyczną tej grupy pieczywa jest wytwarzanie ciasta metodą tradycyjną wielofazową na naturalnym zakwasie. Pieczywo w zależności od rodzaju wzbogacone jest mąką z pełnego przemiału (łącznie z łuską), nasionami słonecznika, siemienia, czarnuszki, płatkami owsianymi i słodem jęczmiennym.
Mąka z pełnego przemiału jest bogata w składniki mineralne, białka i tłuszcze niezbędne do prawidłowej przemiany materii. Dodatek ziaren użytych do wypieku pieczywa ma niezwykłe walory smakowe i odżywcze.
Ziarno słonecznika
oraz słód bogate są w witaminę E. Płatki owsiane zawierają cenne witaminy oraz błonnik. Siemię lniane posiada wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białka. Ziarno orkiszu to najstarsza odmiana pszenicy przetrwała do naszych czasów w niezmodyfikowanej postaci. Orkisz zawiera duże ilości niezbędnych składników odżywczych, białek, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin i biopierwiastków. To po prostu zboże, którego zalety trudno przecenić. Obserwujemy coraz większy popyt na tego rodzaju pieczywo, którego walory smakowe i dietetyczne doceniają amatorzy nie tylko zdrowego żywienia.
Chleb i jego smak ma dla nas Polaków szczególne znaczenie. Jednym z powodów dla których Polacy wracają z emigracji jest tęsknota i przywiązanie do dobrego tradycyjnego smaku pieczywa. Zapach dobrego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów, pobudzających nasze zmysły.